Midzomer, de zonnewende is een mooie dag om een voor mij nieuwe ervaring met jullie te delen. Een ervaring die misschien ook wel de reden aangeeft waarom ik na 11 jaar uit Rotterdam verhuis.

Ik vroeg aan ze of ze dat wat gezien wil worden naar het licht willen brengen. Drie maanden geleden plantte ik 3 zonnenbloemenzaadjes in een ronde bak met aarde op mijn Rotterdamse balkon. Zonnebloemen zijn mijn lievelingsbloemen. Sinds die dag heb ik elke dag wel één maar vaak meerdere keren met ze gesproken, naar ze gekeken, ze mijn liefdevolle aandacht gegeven. En vanaf het begin was deze schaal met zonnebloemen anders dan andere plantjes. Het leek alsof de plantjes synchroon liepen met alles wat er zich in mijn eigen leven voordeed. Er ging er eentje ‘dood’ op het moment dat er iets in mij ‘doodging’ en er kwam er een bij, de laatste, op een dag dat ik me helemaal in mijn element, vol vertrouwen en levensplezier voelde.

Nu drie maanden later zijn er uit de 3 zaadjes, 13 plantjes gegroeid. 13 is een heilig getal en het getal van het vrouwelijk principe met 13 manen. Voor wie het niet weet, momenteel ben ik bezig met Herstory, een boek en project met prachtige verhalen over de terugkeer van het vrouwelijk principe in al haar verschijningsvormen in ons bewustzijn. Ook bij mij. De vrouwelijke energie die ‘zo verlangend is om naar buiten te komen’ zoals Isabella Verbruggen, één van de Herstory auteurs zo mooi zei. Het lijkt ook alsof de bloemen samen een Cirkel vormen, een Cirkel van het Leven.

Zou het zo kunnen zijn dat ik met mijn energie en aandacht het groeiproces van de zonnebloemen heb beïnvloedt? Dat wij verbonden zijn, als levende wezens misschien wel één zijn. Dat ze me laten voelen en zien wat ik innerlijk weet maar nog nooit zo sterk heb gevoeld; wij delen dezelfde bron.

Ik deed wat je in zo’n situatie doet als je een beetje onzeker, verbaasd en nieuwsgierig bent naar iets. Ik ging googlen maar vond weinig informatie. Vanuit mijn sjamanistische achtergrond weet ik dat alles wat leeft een spirit heeft en dat je daar contact mee kunt maken. Ik vroeg het aan Ineke Bergman, auteur van ‘Godinnen van eigen bodem’ en ook een Herstory auteur. Ineke gaf me deze reactie:

“Het is nu de tijd van de godin Anna en de bloem die bij haar hoort is de zonnebloem.

Uit ‘Godinnen van eigen bodem’

Ik ben Anna, Moedergodin van Nederland
Alle andere godinnen zijn mijn dochters
Met elk hun eigen kwaliteit en kracht
En hoewel onze gezichten verschillen 
Zijn we uiteindelijk één godin
Zittend aan mijn spinnenwiel
Spin ik draden waarmee ik alles en iedereen verbind
Zo weef ik het web van jouw leven

Misschien communiceren ze met jou en vertellen ze je dat je HERSTORY en alles en iedereen verbindt?”

Anna haar tijd is rond 21 juni, de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar. Het feest van het licht, de zon heeft zijn volle kracht bereikt. Haar bloem is de zonnebloem die zich richt naar de zon en de kracht van de zon weergeeft. In Nederland zijn er nog plaatsnamen waarin haar naam voorkomt, b.v. St. Annaland in Tholen, St. Anna ter Muiden in Zeeland en St. Annaparochie in Zeeland. In Molenschot (Noord-Brabant) staat zowel in de kapel als in de kerk een beeld van haar in haar gekerstende vorm als heilige Anna, de moeder van Maria (Uit: Godinnen van eigen bodem).

De zonnebloemen verhuizen mee, dat begrijp je. 
Vanaf 29 juni woon ik waar het leven en mijn voeten me brengen. Allereerst is dat bij Marianne en Leo op hun woon- en zorg boerderij Luscinia waar ik meehelp op de boerderij en in ruil tijdelijk bij hen kan wonen op de camping. Vanaf medio augustus waarschijnlijk bij Maitreya, boeddhistisch conferentiecentrum in Loenen. Allebei heerlijk buiten, in de natuur. Ja, ik heb er zin in.

Ik wil Rotterdam en alle mensen die ik de afgelopen jaren ontmoet heb in deze prachtige stad bedanken voor ‘just being there’. Ik heb Rotterdam zien groeien van een plek waarvan ik iedereen moest uitleggen waarom ik daar in hemelsnaam ging wonen (ik kwam uit Amsterdam, dan heb je veel uit te leggen) naar een plek waar iedereen, zelfs Amsterdammers, willen wonen☺.

Dank je wel!


Alle goeds Anja

Bereikbaar per mobiel: 0655136776 
Email: abeerepoot@inspiratiehuis.org of anja@herstorybook.eu

Herstory: thuis in het leven