THE BLOG

23
Jun

Kerkje gevonden

Dit mooie kerkje is het geworden, de boskapel van Laag-Soeren. Vanaf september ga ik hier levensceremonies organiseren, want het leven dat zijn we zelf, dus geen mooier onderwerp om het over te hebben. Ik vind het reuze spannend, maar alle seinen staan op groen. Ik vertrouw.

Ik vertrouw dat de tijd er rijp voor is, dat ik er klaar voor ben, misschien jij ook wel, om te ontdekken hoe we samen het Leven kunnen eren. Alles wat wij kennen is leven en dat wat we niet kennen is ook leven. Leven of God(in) is onbeperkt, slechts beperkt door onze perceptie. Het overstijgt ons en tegelijkertijd is het heel tastbaar en klein. Zoals een blaadje dat naar beneden dwarrelt, deel is van een kalme bries of een zware storm. De krachten van de en onze natuur. In dit mooie boskapelletje waar het licht zo prachtig schijnt door de grote ramen.

Na mijn oproep op social media een maand geleden heb ik een aantal suggesties voor kerkjes ontvangen. Trouwkappelletjes, een kapel waar klassieke concerten worden gegeven, kerkjes waar nog diensten worden gehouden. En soms komt hulp uit onverwachte hoek. De levensstroom bracht me de afgelopen twee maanden bij een lieve man in Dieren waar ik mantelzorg deed, meneer van Gerwen. Hij had copd, was kortademig. Ik heb veel dagen en ook nachten bij hem doorgebracht. Vaak zaten we gewoon maar. Hij achter de computer waar een paar kussens lagen om zijn ellebogen op te laten rusten. We hielden elkaars hand vast, dat hielp zei hij. Op sommige dagen had hij geen energie om veel te zeggen. Op andere dagen bespraken we van alles uit zijn en mijn leven. Toen ik hem vertelde over mijn priesteres zijn en dat ik op zoek was naar een kerkje voor ceremonies, wilde hij me graag helpen. Hij wist wel een aantal kerkjes die hij op zijn fietstochten was tegengekomen.

Zo gingen we op een paar van zijn betere dagen op kerkjes jacht. Hij op zijn scootmobiel en ik op de fiets ernaast. We bezochten samen een aantal kerken en ik bezocht er zelf ook nog een paar. Overal werden we heel hartelijk ontvangen. Vorige week dinsdag overleed meneer van Gerwen, hij was op en wilde graag euthanasie. Hij had gevraagd of ik er bij wilde zijn. ‘Ik ben er klaar mee, en ik ben er klaar voor’ waren zijn laatste woorden waarna hij rustig insliep.

‘Dag meneer van Gerwen, dag Wil, dag lieverd, het was een genoegen om u te leren kennen in uw laatste levensfase. Ik ben blij dat er mede door uw enthousiasme nu een mooi kapelletje is.’

Het leven komt en gaat, het leven blijft en tussendoor mogen we van alles ervaren. Ik kan inmiddels rijkelijk putten uit het mijne en ik ben benieuwd naar de jouwe. Zoals ik het voor me zie, wordt de ceremonie interactief, mag je bewegen, gaan we zingen. Komend weekend heb ik een workshop first touch hang (dit is een instrument :)). Misschien kan ik in september wel iets laten horen en misschien blijft het bij een first touch. In juli heb ik een workshop rituelen maken. Op Facebook kwamen al leuke jurken voorbij die ik aan zou kunnen doen dus kortom, het leeft. Ik ben er – bijna – klaar voor. Ik houd je op de hoogte, jij mij ook als je iets wilt delen? Tot snel, liefs, Anna

23
Jun

Zoektocht naar magie van het vrouwelijke – Ineke Bergman

Mijn verhaal beschrijft mijn zoektocht naar de magie van het vrouwelijke, waar ik het heb gevonden en hoe dat mijn bestemming in het leven heeft veranderd.

Mijn ervaring is dat de roep van onze voorchristelijke godinnen, die symbool staan voor verschillende vrouwelijke kwaliteiten, steeds sterker wordt.
In deze tijd komt, zowel bij mannen als vrouwen, steeds meer het verlangen naar boven om mannelijke waarden en vrouwelijke waarden in balans te brengen. Dat is ook een noodzaak als we willen overleven. Zonder het vrouwelijke is er immers geen nieuw leven mogelijk.

Ik ben het als een opdracht gaan zien om over godinnen te schrijven en onderzoek naar ze te doen: met name naar die godinnen die in voorchristelijke tijd in onze Lage Landen werden geëerd.

Kennis hebben van de verschillende vrouwelijke eigenschappen, waar de godinnen voor staan, biedt vrouwen rolmodellen die ze in onze patriarchale samenleving ontberen. Door contact te maken met de vrouwelijke wijsheid van onze stammoeders komen vrouwen tot een positiever zelfbeeld, waardoor ze zich evenwichtiger ontwikkelen.

Werken met godinnen maakt je sterker, creatiever en vult je leven met magie.

Kunstenares: Ineke Bergman
Godinnen: Holle, Brigida, Ostara, Flora, Anna, Witte Wieven, Nehalennia, Tanfana

Ineke Bergman is echtgenote, moeder van twee zonen, schoonmoeder van twee schoondochters, oma van drie kleindochters en één kleinzoon, dochter, mantelzorger, vriendin, priesteres en auteur.

Ze volgde een vierjarige astrologieopleiding en een vierjarige opleiding in de Jungiaanse psychologie bij Karen Hamaker in Amstelveen.
In 2005 rondde zij een tweejarige priesteressenopleiding (een training in oude vrouwelijke wijsheid) af.

Zij doet onderzoek naar godinnen die in voorchristelijke tijd in de Lage landen werden vereerd. Zij wil daarmee deze vergeten rolmodellen voor vrouwen in het licht zetten zodat wij hun namen – en de krachtplaatsen in de natuur die met hen verbonden zijn – weer leren kennen.

Publicaties:
– ‘Onderzoek naar Eetstoornissen in relatie tot het 2e huis van de horoscoop’, 1998. Verschenen als artikel ‘Eetstoornissen en je gevoel van eigenwaarde’ in Symbolon, jaargang 8 nr.4.
– ‘Werkboek Solaren’, Symbolon, Amstelveen, 2001
– ‘De sterren van je leven’, A3 boeken, Geesteren, 2005, co-auteur
– ‘Godinnen van eigen bodem’, A3 boeken, Geesteren 2007
– ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’, Hoofdstuk ‘Fostare’ pag 142-155, A3 boeken, Geesteren 2013
– ‘Wonderlijk West-Friesland’, Hoofdstuk ‘Meda: een West-Friese godin’, Fantastisch Verleden, 2016

 

01
Apr

Het labyrint als symbool en wijze gids – Marion Kuipéri

Het labyrint is een eeuwenoud symbool, tijdloos en meebewegend in haar betekenis door de tijd heen.

Waar ze in vroeger tijden diende als begeleiding naar dood en wedergeboorte, inspiratie werd voor een wereldberoemde legende, zich liet omvormen tot een doolhof voor ieders plezier, wordt ze nu herontdekt en voor vele doeleinden gebruikt en gelopen.

Het labyrint is door haar baarmoederlijke vorm èn door haar werking bij uitstek een vrouwelijk symbool dat ons veel kan schenken als we ons openstellen voor haar boodschappen.

Ik neem je mee op mijn persoonlijke ontdekkingstocht door en met het labyrint, als metafoor voor het levenspad.

Marion Kuipéri
Na mijn studie pedagogiek ben ik werkzaam geweest in de adoptiewereld.
Mijn betaalde baan zei ik op toen één van mijn kinderen mij nodig had. Jarenlang heb ik me als vrijwilliger ingezet bij de Vrije School, bij de Humanistische uitvaartbegeleiding en in een hospice. In die jaren schreef ik samen met een vriendin een boek over het vieren van de eerste menstruatie, als belangrijk overgangsmoment in het leven van meisjes. Ook was ik een aantal jaren als redactielid verbonden aan het Elisabeth Kübler-Ross tijdschrift.

Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf Ruimte voor Rituelen waar ik mensen bij belangrijke overgangsmomenten in hun leven begeleid met een ritueel op maat.
Ook verzorg ik labyrintlopen, geef workshops over sterven en vier ik de grote wendes door het jaar. Iedere nieuwe maan is er een Rode tent bijeenkomst.

Na mijn opleiding tot stembevrijder bij Jan Kortie bied ik wekelijks op laagdrempelige wijze mantrazang aan en heb ik een cd met eigen mantra’s en daarna een cd met eigen liedjes gemaakt. In 2017 is er een cd verschenen met bekende en minder bekende vrouwenliederen uit vele windstreken.

Na een aantal gesprekken met de gemeente zijn er in 2017 op mijn initiatief twee permanente labyrinten in Den Haag gekomen met subsidie van de gemeente: een klassiek en een Chartres labyrint.
Sinds 2017 bied ik een meerdaagse reis aan naar Chartres speciaal voor vrouwen.
Mijn inspiratiebronnen zijn: mensen die de moed hebben hun hart te volgen, de natuur, Isis en Maria, de geestelijke wereld, antroposofie zoals deze is bedoeld, Christus zonder menselijke oordelen, meditatie, muziek en vele vele boeken. Ik ben getrouwd en heb drie geweldige zonen.

Publicaties:
Boek:
– ‘Hoera, ik ben ongesteld! Help, ze wordt volwassen’ samen met Y. Versteeg

Cd’s:
– ‘Everything is perfect as it is’, eigen mantra’s om mee te zingen
– ‘Creation’: liederen op eigen teksten en op gedichten van anderen
– ‘Sisterhood’: Vrouwenliederen

 

30
Mar

Priesteres van de Godin – Marion Brigantia

Soms heb je een sterk gevoel dat je iets moet doen, maar je weet niet precies wat…
Soms lijkt het wel of je je iets herinnert, als je een voorouderlijke plek bezoekt…
Soms ontmoet je anderen, die net zulke levenservaringen hebben als jij…
Soms voel je je zo anders, dan al de mensen in je omgeving…

De eerste keer dat ik in Glastonbury kwam, werd er iets in mij wakker. Het leek wel of alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Het vinden van de Godin en het pad van de Priesteres was zowel een thuiskomen als het begin van een uitdagende en boeiende tocht.

Ik wil graag met je delen wat het leven van een Priesteres van de Godin inhoudt in de huidige tijd en hoe het verbindingen maakt door alle tijden heen, met een eeuwenoude traditie die door vele vrouwen, maar ook door mannen werd geleefd, beleefd en gevierd.

Mijn verhaal vertelt zowel mijn eigen zoektocht naar hoe ik mijn roeping tot Haar Priesteres heb beantwoord, als mijn verbinding met al diegenen die door de eeuwen heen zich door de Godin hebben laten leiden.

De priesteressen komen terug en dit is ons verhaal!

 
Marion is een Priestess of Brighde-Brigantia en Avalon en Sister of Rhiannon. In 2009 verhuisde zij van Veldhoven naar Glastonbury, waar zij nu woont en leeft met haar partner en werkt als fulltime Priesteres. Marion is moeder van een volwassen dochter en zoon, wonende in Engeland en Nederland.
 
Marion reclaimed, viert en dient de Godin als Priesteres, elke dag van haar leven. Haar priesteressenwerk heeft vele vormen, zo co-organiseert zij de Goddess Conference in Glastonbury, samen met haar Priesteressen sister Katinka Soetens; geeft zij de drie jarige Brighde-Brigantia training in Avalon/Glastonbury, zowel als de internationale Brighde online cursus en workshops en cursussen in Engeland en daarbuiten.
 
Verder is zij ‘sacred guide’ voor wandelingen en tours in Avalon en Zuid-West Engeland en is zij beschikbaar voor ceremonies, workshops, oracle lezingen, heling en drumcirkels.
 
Publicaties
Marion heeft digitaal twee werken uitgegeven:
 
– de jeugdroman ‘De Vlindergodin; een inwijdingsweg in de godinnentraditie’ en
– ‘A journey from the Netherlands to Avalon: A personal story of death and rebirth based on: Innana’s journey to the Netherworld (English Edition)’.
 
Verder heeft zij de orakelset ‘The magical sisterhood of the Nine Morgens’ gecreëerd.
 
Door haar liefde, devotie en dienstbaarheid voor de Godin, wenst Marion om Haar liefde, licht, wijsheid, heling, overvloed, schoonheid en blijdschap (terug) te brengen in de wereld en in het leven van mensen.