[cols]
[col class=”2/3″]
[accordion]
[item title=”HERSTORY – MARIA, de UNIVERSELE VROUWE”]
Maria staat meer en meer in de belangstelling. Als Vrouwe van Alle Volkeren wordt zij door steeds meer mensen herkend als de Universele Vrouwe die staat in een oeroude traditie. Niet alleen katholieken maar ook steeds meer protestanten én niet-gelovigen voelen een band met Maria en willen meer van haar weten.
Dat is ook mijn eigen ervaring. Vrouwen willen heel graag meer weten over Maria, sommigen zijn wat afwerend maar na onze workshops zijn ze enthousiast en opgelucht. Vrouwen willen de waarheid weten over Maria, ze voelen zich met haar verwant. Ze voelen, intuïtief, dat ze meer is dan een heilige en dat er meer aspecten met haar verbonden zijn. Er zijn vrouwen voor wie Maria in de eerste plaats Maria Magdalena is. Dat biedt weer andere openingen. Het heeft zeker te maken met de herstory die nu al enkele jaren de aandacht krijgt. Vrouwen willen hun geschiedenis weten en gaan op zoek naar de gaten in de geschiedschrijving.
Over Maria valt heel veel te zeggen blijkt, als we ons in haar gaan verdiepen. Zij wordt doorgaans gezien als heilige, de meest geëerde en voornaamste heilige, zeker. Zij is een mens, tot grote hoogten gestegen doordat ze het leven schonk aan een zoon, die de zoon van God bleek te zijn. Daarmee werd hij zelf ook tot God verklaard. Dit alles volgens de leerstellingen van de Romeinse katholieke en protestantse kerk. Een his-story, blijkt. Een verhaal dat niet langer standhoudt. Er is te veel dat verborgen is gehouden, teveel dat anders op schrift is komen te staan. Inmiddels weten we beter. De tentoonstelling in Utrecht (2017) is een voorlopig hoogtepunt – hoewel ook daar het hele verhaal nog altijd niet wordt verteld. Maar er volgt meer. Het hek is van de dam. Het tij kan niet worden gekeerd.
Eeuwenlang is Maria opgeëist door de Romeinse katholieke kerk en genegeerd door de protestanste kerk. In de christelijke Bijbel wordt ze slechts mondjesmaat genoemd. Wie was Maria? Is zij de dienstmaagd des Heren? Is zij de Moeder Gods? Is zij medeverlosseres of slechts de bemiddelares voor ons zondaren bij Hem om wie het eigenlijk gaat, God? En nog weer anders: over welke Maria hebben we het eigenlijk als we Maria zeggen? Het blijkt dat we buiten dit denkkader moeten treden om antwoorden te zoeken op de vraag wie Maria is. Dit artikel biedt een eerste aanzet.
De belangstelling voor Maria is op dit moment gewoonweg explosief te noemen. Met alle initiatieven die met name in 2017 een sterke vlucht nemen, is er inmiddels een vat vol liefdevolle energie voor Maria gevuld – het is een compacte, een samengebalde energie, die als ze vrij komt – en dat is precies wat zich op dit moment aan het voltrekken is – een enorme liefde en kracht voor het vrouwelijke goddelijke, the feminine divine vrijmaakt.
- Dit beeld stond in een café in het plaatsje De Lutte, in Overijssel bij de Tankenberg. Ik voelde meteen een band met deze Maria. Het resoneerde van top tot teen in mijn lijf.
- Dit is niet Isis maar Hathor, Egyptische Moedergodin, die haar kind, Horus voedt. Isis heeft dit moeder-/voedende/vruchtbare aspect plus het kind Horus, overgenomen van Hathor, die de godin van de extatische liefde en de vruchtbaarheid was. Isis komt naar voren met het ingaan van het Nieuwe Rijk (ca. 1570 vcj) in Egypte en zal langzaam de rol van Hathor overnemen (S.Sevenhuysen, de glimlach van de sirene). Isis werd ook in delen van West-Europa vereerd. Chartres is een oude vereringsplek van Isis. De verbeelding van de voedende moedergodin met kind is rechtstreeks overgegaan op Maria.
- Er zijn meer afbeeldingen te vinden van Maria met kind waar zij geheel gekleed is in rood. Maar is dit Maria de moeder van God? Of misschien Maria Magdalena? De Bruid die verdwenen is, die is opgegaan in de Maagd Maria.
- Dit is het prachtige ‘Mother of the World’, door Nicholas Roerich. De Vrouwe op haar zetel, als Zetel der Wijsheid, de Gesluierde.
- Bekend schilderij ‘Maria voor de rozenhaag’, ca. 1475-1500. Wat minder bekend is dat het niet zo vanzelfsprekend is om Maria met blote borst te zien. Dat was tot de 15 e eeuw; daarna verbood de Romeinse katholieke kerk dit! Geen blote borsten meer! De kerk verbood ook het rode kleed. Voortaan ging de Maagd gekleed in het reine wit en het hemelse blauw. Maria werd dus geheel gekneed naar de leerstellingen van de kerk, zoals Rome haar graag zag. Toch bleven er genoeg attributen en symbolen rond Maria, die aangeven dat zij meer is dan de Maria van de kerk in Rome. Meer ook dan de nederige vrouw uit de Bijbel waar de protestantse kerk vanuit gaat. Er zijn meer schilderijen van Maria gemaakt met dezelfde titel; het was een geliefd thema.
- Rogier van der Weyden, Madonna met Kind, c1435-38/Prado, Madrid
- Virgin of Mercy, van Elisabet Stienstra. ‘Haar houding is gebaseerd op de Sheela-na-gigs uit de vroege Middeleeuwen in Ierland en Engeland’.
- Black Madonna van Montserrat. De Zwarte Madonna’s hebben een ongelooflijke aantrekkingskracht op ons, ze zijn immens populair. Hele lange wachtrijen om Haar even aan te raken zijn heel gewoon. De laatste jaren zijn een aantal Madonna’s helaas en onterecht ontdaan van hun donkere kleur, bijvoorbeeld in Chartres.
- Maria of Maria Magdalena? Zou het niet heel vanzelfsprekend zijn dat Maria Magdalena en Jezus in de aangrijpende verbeelding elkaar in de ogen kijken?
[/item]
[item title=”MARIA”]
Maria in Haar kapel in de St. Janskathedraal te Den Bosch.
Foto: Bossche Encyclopedie
[/item]
[/accordion]
[/col]
[col class=”1/3 last”]
[/col]
[/cols]
Laatste reacties