Leading lady van je eigen leven – Edith de Wit

[cols]
[col class=”2/3″]

[accordion]

[item title=”HERSTORY – LEADING LADY VAN JE EIGEN LEVEN; ONTDEK DE TOVERKRACHT VAN VERHALEN”]

Verhalen bieden ons de mogelijkheid om veilig vanuit onze luie stoel mee te leven met helden en heldinnen in hun avonturen. Een heerlijke manier om even uit ons gewone dagelijkse leven te stappen en spanning, romantiek en drama te beleven. Maar verhalen zijn meer dan een vorm van escapisme, verhalen kunnen licht schijnen op je eigen leven en hoe jij daarin de hoofdrol speelt. Het model ‘het verhaal van de heldin’ helpt je daarbij.

Het verhaal van de heldin leidt je langs de episodes die een heldin in verhalen, maar ook in het echte leven, moet beleven om haar schat te vinden – in welke vorm die zich ook aandient – en thuis te komen bij zichzelf. Het is een metafoor voor de persoonlijke ontwikkeling beschreven vanuit vrouwelijk perspectief, de ontwikkeling van meisje tot mentor. Centraal bij dit alles staat het menselijke verlangen naar verbondenheid, naar het herstellen van wat verscheurd is in onszelf en in de wereld – het is een helende reis.

Films met vrouwelijke hoofdpersonen
In mijn bijdrage aan Herstory zal ik het verhaal van de heldin belichten met inspirerende voorbeelden uit films met vrouwen in de hoofdrol, bijvoorbeeld The Devil Wears Prada, My fair lady, Alice in Wonderland, The Wizard of Oz, Een dorsvloer vol confetti en animatiefilms als Mulan en Frozen.

Een beknopte vooruitblik op de verschillende episodes
● Word wakker, het avontuur roept!
● Wil niet, kan niet!
● Met magische schoenen.
● In het bos zijn de wilde dieren..
● Verliefd, verloofd, verraden.
● In het hol van de heks.
● Thuiskomen bij jezelf.

Inzichtvragen om jezelf op het spoor te komen
Het verhaal van de heldin wordt afgesloten met een aantal inzichtvragen die je helpen om vanuit verhaalperspectief naar je eigen leven te kijken en nieuwe inzichten op te doen.

[/item]

[item title=”STAPEL FILMS”]

[/item]

[/accordion]

[/col]

[col class=”1/3 last”]

Iedere vrouw is de heldin van haar eigen verhaal. Vanuit die gedachte heeft schrijver, journalist en storycoach Edith de Wit het narratieve model Het verhaal van de heldin ontwikkeld, waarin zij het vrouwelijke perspectief centraal stelt.

Voor dit onderzoek heeft zij zich verdiept in eeuwenoude mythen en volksverhalen, in moderne literatuur en films en daarnaast heeft zij veel verschillende vrouwen gesproken en hun waargebeurde verhalen opgetekend. Zij geeft lezingen en trainingen over Het verhaal van de heldin. Tevens is zij auteur van Hoe blijf je blij en in balans; een survivalgids voor ren-je-rot-vrouwen.

Edith is als storycoach verbonden aan het vertelpodium Waar Gebeurd in Amersfoort, waar zij mensen helpt om hun waargebeurde verhalen te vormen en te delen met anderen.

Publicaties: – In de voetsporen van de heldin – Edith de Wit

E-mail: info@edithdewit.nl

Website: Edith de Wit

[/col]

[/cols]

 

Skills

Posted on

29/06/2017