In het hart van framedrumming – Isabella Verbruggen

[cols]
[col class=”2/3″]

[accordion]

[item title=”HERSTORY”]

In het hart van framedrumming vertelt over de terugkeer van framedrumming in ons bewustzijn sinds het einde van de vorige eeuw. De framedrum is een van de oudstbekende rituele muziekinstrumenten in de godinnenculturen van de mediterrane wereld.

De geschiedenis van vrouwen in relatie tot hun muziek heeft me geïnspireerd. Waarom bespeelden priesteressen de drum bij tempelrituelen waarin de cyclische processen van de natuur werden bekrachtigd? Ik ontdekte dat wat mensen oorspronkelijk intuïtief of uit duizendjarenlange ervaring wisten over de transformatieve kracht van framedrumming in onze tijd wetenschappelijk kan worden bewezen. Alles is trilling, wij zijn trilling. Muziek is trilling, de trilling van de ziel. Als je zelf speelt ervaar je al snel de invloed van de aanhoudende ritmen en de resonanties op lichaam en geest. Dan voel je hoe geraakt je kunt worden door de klanken en dat na de laatste beat de sacrale stilte je heel diep naar binnen laat keren.

Intussen hebben veel vrouwen zich de vaardigheid van het framedrummen eigen gemaakt en spelen zij voor plezier, introspectie, voor heling, rituelen en ceremoniën en schenken zij met de muziek schoonheid en harmonie aan zichzelf en aan de wereld om hen heen.

 
 

[/item]

[item title=”Isabella en drum”]

[/item]

[/accordion]

[/col]

[col class=”1/3 last”]

Isabella Verbruggen, drumpriesteres en vertaalster ‘En de drummers waren vrouwen

In 1998 kwam ik in aanraking met de framedrum en nam mijn leven een wending.

Sindsdien heb ik me verdiept in de wereld van de framedrum. Zo raakte ik zeer geinspireerd door de workshops van o.a. Layne Redmond en Alessandra Belloni en volgde ik met plezier een Priesteressen Opleiding van 2003 tot 2005. Later toen ik zelf in samenwerking Priesterestrainingen gaf in 2007 en 2011 werd framedrumming daar in opgenomen.

Door de tijd heen is het boek En de Drummers Waren Vrouwen vertaald en waren er performances met de muziekgroep Tympanistriae. In samenwerking organiseerde ik Muziekreizen naar Egypte en dit jaar naar Etruskenland in Italië. Tot op heden geef ik cursussen, workshops en retreats in framedrumming. En al die tijd ben ik moeder van twee dochters en twee zonen en zijn er inmiddels negen kleinkinderen.

[/col]

[/cols]

 

Skills

Posted on

07/03/2016