[cols]
[col class=”2/3″]
[accordion]
[item title=”HERSTORY – HERSTORY VAN HET CHRISTENDOM”]
Het belang van het schrijven van Her-story is het in balans brengen van het mannelijke en het vrouwelijke. Dit geldt niet alleen voor de geschiedenis, maar ook voor het geloof en het christendom. Aan het begin van alle religies staat de grote godin. In Egypte – het land waar een van de oudste beschavingen begon – was dat de godin Isis. Zij bleef op aarde om de mensen te helpen, toen Osiris, haar geliefde en gemaal, stierf. Zij voedde hun zoon Horus op en ontfermde zich met liefde en rechtvaardigheid over de mensheid.
In dit artikel beschrijft Danielle van Dijk de weg die de grote religies gegaan zijn: van godin naar godheid. Ze beschrijft wie de godin Isis precies was en haar grote verspreidingsgebied in de wereld. Ze beschrijft ook haar invloed op het christendom. Maria, de moeder van Jezus, heeft haar kind Jezus op schoot, net als Isis haar zoon Horus.
De schijfster gaat nog een stap verder en vraagt zich af waar de liefdesrelatie tussen man en vrouw in het christendom gebleven is: kennen we alleen de moeder van Jezus of is er ook een geliefde vrouw, zoals bij Isis? Ze neemt de lezer mee op haar zoektocht en komt tot een spectaculaire ontdekking.
- Farao Horemheb offert aan Isis (ca. 1300 v. Chr.), graf van Horemheb, Thebe-West, Dal der Koningen.
- Tronende Maria (ca. 1310), Duccio di Buoninsegna (Siena ca. 1255-1318/1319), Museo dell’ Opera Metropolitana, Siena. Het rooms-katholiek christendom eert Maria, de moeder van Jezus. Zij wordt de ‘Moeder Gods’ genoemd en neemt de plaats in van de godin Isis. Wat opvalt is dat Maria in het blauw en rood gekleed gaat en geen enkel sieraad draagt. Haar haren zijn volledig bedekt door haar mantel.
- Farao Seti I wordt gezoogd door Isis; de Tempel van Isis te Abydos (ca. 1290 v.Chr.), Egypte. Isis wordt beschouwd als de grote moedergodin, die de farao’s behoedt en beschermt. Het voeden met de goddelijke melk is een bekend thema, dat ook in het christendom voorkomt, maar dan wordt alleen het kind Jezus gevoed (de mater lactans).
- Tronende Isis met haar zoon Horus op schoot. De overeenkomst tussen Maria de moeder en de godin Isis is overduidelijk.
- ‘Noli me tangere’, Fra Angelico (1387-1455), Museum San Marco, Florence.
- Maria Magdalena, Master of the Mansi Magdalene (1480-1537); verblijfplaats onbekend; privecollectie. Maria is hier duidelijk hoogzwanger.
- Jezus en Maria Magdalena, glas-in-loodraam, Stephen Adam (1847-1910), Kilmore Church, Dervaig, the Isle of Mull, Schotland. De manier waarop Jezus en Maria Magdalena hun handen vasthouden duidt op een Keltisch trouwritueel (handfasting).
[/item]
[item title=”MARIA MAGDALENA”]
Uitgelichte beeld bovenin: Rogier van der Weyden: Mary Magdalena (1450)
Afb. 1 Farao Horemheb offert aan Isis (ca. 1300 v. Chr.), graf van Horemheb, Thebe-West, Dal der Koningen.
Afb. 2 Tronende Maria (ca. 1310), Duccio di Buoninsegna (Siena ca. 1255-1318/1319), Museo dell’ Opera Metropolitana, Siena. Het rooms-katholiek christendom eert Maria, de moeder van Jezus. Zij wordt de ‘Moeder Gods’ genoemd en neemt de plaats in van de godin Isis. Wat opvalt is dat Maria in het blauw en rood gekleed gaat en geen enkel sieraad draagt. Haar haren zijn volledig bedekt door haar mantel.
Afb. 3 Tronende Isis met haar zoon Horus op schoot. De overeenkomst tussen Maria de moeder en de godin Isis is overduidelijk.
Afb. 4 Farao Seti I wordt gezoogd door Isis; de Tempel van Isis te Abydos (ca. 1290 v.Chr.), Egypte. Isis wordt beschouwd als de grote moedergodin, die de farao’s behoedt en beschermt. Het voeden met de goddelijke melk is een bekend thema, dat ook in het christendom voorkomt, maar dan wordt alleen het kind Jezus gevoed (de mater lactans).
Afb. 5 ‘Noli me tangere’, Fra Angelico (1387-1455), Museum San Marco, Florence.
Afb. 6 Maria Magdalena, Master of the Mansi Magdalene (1480-1537); verblijfplaats onbekend; privecollectie. Maria is hier duidelijk hoogzwanger.
Afb. 7 Jezus en Maria Magdalena, glas-in-loodraam, Stephen Adam (1847-1910), Kilmore Church, Dervaig, the Isle of Mull, Schotland. De manier waarop Jezus en Maria Magdalena hun handen vasthouden duidt op een Keltisch trouwritueel (handfasting).
[/item]
[/accordion]
[/col]
[col class=”1/3 last”]
[/col]
[/cols]
Laatste reacties