We leven in de laatste fase van het patriarchaat of samenleving uit balans. Misschien denk je, ik wist helemaal niet dat we er in zitten 🙂 . Ook dat is mogelijk. Het is ook maar een bril. Wel een bril die helpt om te begrijpen waarom we ongelijkheid, stress en oorlog in onszelf en in de wereld ervaren. Onbalans. Het is een afgescheiden manier van denken en voelen die van generatie op generatie is doorgegeven. Die we geërfd hebben, zelf meecreëerden en die we eeuwenlang als normaal beschouwden.

Seks-schandalen in de tv-wereld of politiek, en studentenverenigingen die vrouwonvriendelijke taal gebruiken alsof het de normaalste zaak is zijn uitingen van een cultuur die getraumatiseerd en gedisharmoniseerd is.

Tegelijkertijd is de uitnodiging voor mezelf en misschien ook voor jou om wat verder te kijken dan goed en slecht. Want vanuit de dualiteit ga ik alles, mensen, situaties, gedachten in één van beide categorieën onderbrengen. Terwijl alles één is, voortkomt uit dezelfde bron. Alles is gewoon. Alles is liefde. De pure aard van wie we zijn is deze liefde, leven of god, die onpersoonlijk is en waarvan alles in het leven een uitdrukking is. In deze liefde verschijnen alle ervaringen, zowel -mooie als lelijke ervaringen, zowel geluk-gevende als niet-geluk gevende ervaringen. Deze blijvende liefde is zelf geen ervaring. Het is de liefde die je bent.

Liefde zijn of jezelf zijn is alles en omvat elke ervaring. Aan de ene kant de ervaring van het zoeken en verlangen naar de liefde, afgescheidenheid, wat ervaren wordt als een staat van onbalans. Denk aan gevoelens van verkramping, lijden, wanhoop, angst. Deze staat van bewustzijn ontstaat als we vooral vanuit onze conditionering(en), onze schaduw leven. De conditionering bestaat uit alles wat we onderweg in ons leven hebben opgepikt, gebeurtenissen, ervaringen. Denk hierbij aan de opvoeding van je ouders, omgang met je vrienden, ervaringen op school, ervaringen op de sportverenigingen maar ook de cultuur waarin je bent opgegroeid. Door de jaren heen ben je jezelf gaan aanpassen aan jouw omgeving. Je conditionering is jouw waarheid, ook wel programmering of paradigma genoemd. Het patriarchaat, of Samenleving uit Balans is zo’n conditionering, manier van denken en doen die heel veel invloed gehad heeft op onszelf door de eeuwen heen en nog steeds.

Liefde zijn is dus de ervaring van onbalans, van afgescheidenheid. Aan de andere kant is ‘liefde zijn’ ook de ervaring van eenheid, wat een natuurlijke staat van balans is. Alles is één. Goed is ook slecht en slecht is ook goed. Alles in de wereld is fundamenteel yin en yang. Je conditionering laat je los en alles mag er nu zijn. De liefde die je bent voel je vanuit jouw unieke mens-zijn verbonden met het geheel. Denk aan gevoelens van harmonie, vreugde, veiligheid, openheid, vrijheid, onbevangenheid. Ook emoties als boosheid, verdriet en al onze verlangens zijn welkom.

Liefde omvat beide staten van bewustzijn en elke wereld die we van daaruit creëren. Het omvat alles. Zonder oordeel. Het is wat jij en ik zijn.

*** Vrijdagochtend 7 oktober en dinsdagochtend 11 oktober start ik met een online gespreksgroep ‘liefde zijn’, het pad van de heilige seksualiteit. Voor wie op zoek is naar zichzelf. Of het paradijs. En misschien is dat wel hetzelfde. Elke week, acht online zoombijeenkomsten achter elkaar. Kleine groepen tot maximaal 12 deelnemers zodat er ruimte is om ervaringen en gevoelens te delen (als je dat wilt). Beide groepen hebben hetzelfde programma. We bespreken een aantal wisselende thema’s rond ‘liefde zijn’ zoals weerstand, zelfbeeld, schaduw, overgave, heilig huwelijk en het pad van de heilige seksualiteit dat ons bewust maakt van onze innerlijke geliefde, de ene die alles omvat.