Interview Anja Beerepoot: hoofdauteur, ‘moeder’ van de vrouwtypen en oprichter FemaleFactor

Hoe voel je je nu het boek Typisch Jij! in de winkel ligt?
“Trots wel eigenlijk en blij ook. Ik ben er toch een tijd mee bezig geweest, eerst in je hoofd en dan uit je hoofd zeg maar. Dit klinkt simpeler dan het is, heb ik gemerkt. Je moet aan die brij aan ideeën en woorden wel een juiste draai geven, wil het aankomen bij de doelgroep. Ik ben ook zo benieuwd naar alle reacties. Een aantal mensen hebben al wel wat gelezen maar dat is toch meer je inner circle aan vrienden en een paar zakelijke contacten. En Petra en Elvira natuurlijk, de co- auteurs van Godin & training, maar dat is toch anders want daar schrijf je mee. Nu gaat het de wereld in en gaan mensen er iets van vinden. Doodeng maar ik heb er ook veel vertouwen in. Het is een mooi boek en ik ben er trots op.”

Mooi, bedoel je met plaatjes enzo?
“Ik bedoel qua inhoud maar het is inderdaad ook helemaal opgemaakt in de look & feel van elk vrouwtype. Het gaat ten slotte over haar belevingswereld en beeld hoort daar bij. Caroline, de vormgever heeft dat mooi gedaan. Dan gaat het meer leven. Bovendien hebben we ook nog leuke quotes van bekende Nederlandse vrouwen toegevoegd. Hoe bijzonder is het om je moeder, vriendin of collega te herkennen in een quote van Carice van Houten, Heleen van Rooyen of Neelie Kroes.”

Waarom wilde je dit boek zo graag maken?
“Om een heleboel redenen maar eerst en vooral om te laten zien hoe krachtig vrouwen zijn en vrouwen zelf te inspireren en te stimuleren die kracht ook op te zoeken. De vrouwtypen zijn zo beeldend en bieden iedere vrouw een spiegel om naar zichzelf te kijken, om nieuwe kanten te ontdekken en bestaande te versterken. Elk type, net als elke vrouw zelf heeft haar eigen waarde, kracht en potentie. Er is er niet één beter dan de ander, al worden sommige typen wel meer gewaardeerd door de cultuur waar we inzitten. Dat geldt met name voor de assertieve, onafhankelijke en ambitieuze types als Brave Sis en Leading Lady. Maar ze hebben allemaal hun talenten en hun potentieel en dit boek laat dat mooi zien.”

“Dat ontroert me zelfs een beetje. Misschien omdat ik vanuit mijn Brave Sis, respect voor ieders ‘zijn’ en voor de keuzes die daar mee samenhangen zo belangrijk vind. De ene vrouw is fulltime moeder, de ander werkt fulltime, het is beide goed en zelfs begrijpelijk als je ziet wat hen beweegt.”

Ah, dus het boek gaat over de talenten en het potentieel van vrouwen?
“Ja, dat zou je zo kunnen zeggen. Dankzij het feminisme heb je als vrouw ook steeds meer mogelijkheden om aan te sluiten bij je talenten en drijfveren. Welke ballen houd je in de lucht en hoeveel kun je steeds meer zelf bepalen. En wat een plezier doe je jezelf en de rest van de wereld als je dat ook doet. Daar geloof ik echt in. Iedere vrouw is uniek en heeft iets unieks te brengen wat de wereld ook nodig heeft. We hebben er niets aan als je als vrouw jezelf klein houdt of je potentieel niet benut. Dat geldt overigens voor mannen ook maar voor vrouwen is dit meer een nieuwe situatie waarin het af en toe nog echt zoeken is met zijn allen. Vrouwen zijn toch nog steeds een beetje the new Kid on the Block, op het werk bijvoorbeeld. Maar ik denk dat veel uitdagingen die we tegenkomen, zoals meer vrouwen aan de Top, min of meer ‘vanzelf’ oplossen als vrouwen meer de ruimte krijgen en de ruimte nemen om te ‘scoren vanuit hun vrouwelijke talenten’. ”

Dat klinkt behoorlijk zeker. Zit er ook een theorie of idee achter het boek?
“Jazeker. Aan de basis van het boek staat het FemaleFactor model dat de belevingswereld van vrouwen in kaart brengt. En dat gaat van talenten tot mindstyle en van mediagebruik tot leiderschapsstijl. We beschrijven hoe ze is, leeft, werkt en haar groeipunten.

Mommy Dear is bijvoorbeeld het meest zorgzame type, gul in liefde en aandacht voor haar kinderen natuurlijk maar ook voor buurtgenoten, vrienden, collega’s en voor zwakkeren in de samenleving helemaal. Mommy Dear is een mensenmens en dat zie je ook terug in haar voorkeursstijl van leidinggeven; empathisch of haar beïnvloedingstijl; bemoederen. Met een hart van goud is ‘nee-zeggen’ en haar grenzen bewaken één van haar grootste uitdagingen. En Passion Diva is weer veel meer een visionair vol met ideeën en passie. Als zij iets gedaan wil krijgen verleidt ze die persoon gewoon, heel subtiel en heel effectief. Bij Passion Diva is alles weelderig en vol met prikkels, haar huis, haar vriendschappen, zelfs haar relatie(s).”

Maar je had het over het FemaleFactor model hoe zit dat dan?
“Euuhh, het model inderdaad is de kapstok die ik in de loop van de tijd ontwikkeld heb. Daarbij ben ik enorm schatplichtig aan de Zwitserse psychiater Jung, die voor het eerst melding maakte van hoe onbewuste patronen, die hij archetypen noemde, ons handelen bepalen. De Amerikaanse psychiater Jean Shinoda Bolen bouwde met haar boek ‘Godinnen in elke Vrouw’ hierop door. Zij beschrijft in dit boek zeven Griekse godinnen als personificaties van belangrijke archetypische patronen in vrouwen. Athena en Aphrodite zijn daarvan de meest bekende. De vrouwtypen zijn eigenlijk een eigentijdse versie van de godinnen en vier jaar geleden door mij al ‘bedacht’, bij de start van FemaleFactor als platform. En nu is er eindelijk het boek waarin ze beschreven worden. Toch een beetje het FemaleFactor basisboek.”

Is er een verschil tussen de godinnen en de vrouwtypen?
“De basis is hetzelfde alleen aan de vrouwtypen zijn nieuwe inzichten en ervaringen toegevoegd. Zo deed ik samen met Smartagent, bureau voor belevingsonderzoek, onderzoek bij 1000 vrouwen en de antwoorden geven een goed beeld van wie de Nederlandse vrouw eigenlijk is. Dan blijkt dat de vrouwtypen echt bestaan. Dat vermoeden was er natuurlijk al wel omdat de patronen zo herkenbaar zijn. Maar het is nu ook nog eens wetenschappelijk bevestigd. En het onderzoek bracht nieuwe informatie over mediagebruik en merkvoorkeuren. Mede op basis van de resultaten hebben we een interessante online test ontwikkeld waarmee vrouwen hun eigen, unieke combinatie van de typen kunnen ‘scoren’. De test is te vinden op www.femalefactor.nl. ”

Stop je vrouwen niet teveel in een hokje met zo’n test en met het boek?
“Juist niet, het gaat altijd om de eigen, unieke combinatie. Dat is het mooie. Als vrouwen delen we een hoop want iedere vrouw heeft elk type in zich. Maar we zijn allemaal toch ook weer heel anders. Bij iedere vrouw zijn één of twee typen dominant en afhankelijk van je aanleg, je opvoeding, je huidige situatie kun je ook andere typen in meer of mindere mate de ruimte geven. Dit wordt steeds duidelijker zichtbaar naarmate vrouwen bezig zijn met hun ontwikkeling. Ik merk dat het FemaleFactor platform daar een volwaardige rol in vervult en vind het prachtig hieraan bij te kunnen dragen.”

Dat maakt nieuwsgierig, voor wie is het boek eigenlijk geschreven?
“Daar kan ik een heel makkelijk antwoord op geven. Voor iedereen die het aanspreekt maar ik denk met name aan alle vrouwen die willen groeien en zich willen ontwikkelen. Jong, oud, thuisblijfmoeder of carrièrevrouw dat maakt niet uit.”

Stel ik ben geïnteresseerd geraakt, wat kan ik dan doen om meer te weten te komen?
“Een tip is om het boek te kopen via Managementboek. Daar loopt tot 15 juni een actie waarbij je 5 euro korting krijgt en het boek 19,95 kost in plaats van 24,95 euro. En laat alsjeblieft na het lezen een recensie achter zodat wij ook feedback krijgen. Daarnaast, en dat is gratis, kom ik graag langs op het werk voor een korte BE-ZOEK presentatie, tijdens een lunchmeeting of inspiratie kwartiertje. De vrouwtypen zijn voor vrouwen een uitnodiging om te groeien en onbekende kanten van zichzelf te ontdekken. Mannen zullen verbaasd staan hoeveel ook op hen van toepassing is. En organisaties zijn steeds meer op zoek naar een balans tussen hun harde en zachte kant. Het boek laat die polariteit en diversiteit zien, hard naast zacht maar allen even waardevol. Bovendien vertegenwoordigen vrouwen een enorm potentieel aan talent waar organisaties slimmer ‘gebruik’ van kunnen maken als ze beter aansluiten bij de drijfveren en ambities van vrouwen. Ik vind het leuk dat ik het als vrouw zijnde zelf bij bedrijven neer kan leggen of in ieder geval mensen aan het denken kan zetten.”

Als je me uitnodigt krijg je in 15 minuten een blik op het beste wat vrouwen te bieden hebben, hun talenten en hun potentieel…..

En als ik er mee aan de slag wil?
“Met een groep ervaren trainers en coaches heb ik inmiddels diverse trainingen ontwikkeld, waaronder een Introductie Typisch Jij! en Authentiek Leiderschap voor Vrouwen. Daarbij worden de vrouwtypen op aansprekende wijze tot leven gebracht aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. De workshops en trainingen bieden we aan in het kader van talent- of loopbaanontwikkeling binnen organisaties maar ook voor losse events. En zo nu en dan organiseren we ook zelf iets dus houd onze agenda in de gaten.”

Ga je verder nog iets doen om het te vieren?
“Absoluut. Mijn Passion Diva laat dit moment niet voorbij gaan dus ik ga lekker eten met een man en vrouw of 10. Allemaal vrienden die me gesteund hebben in de afgelopen tijd en die ik daarvoor ontzettend dankbaar ben. Wijntje erbij, even relaxen en genieten van deze ‘geboorte’ en dan morgen weer op naar het volgende. Zoiets gaat het worden.

En tot slot wil ik ook nog wel even Evira en Petra bedanken voor het meeschrijven, Caroline voor de mooie vormgeving en Ina als uitgever en Mariska als redacteur voor de begeleiding, redactie en morele support vanuit Van Duuren Media. ”

 

Tekst: Anna Staal
Meer info: info@femalefactor.nl