FemaleFactor model

veerkracht, aantrekkingskracht, overtuigingskracht, daadkracht, verbindingskracht, bezinningskracht en organisatiekracht

Wat beweegt jou en hoe krijg je een ander in beweging? Ga je voor een topcarrière met dito salaris of is werk voor jou vooral een manier om je creatief te uiten, leuke collega’s te ontmoeten of een plek waar je je veilig voelt en jezelf kan zijn? Ben je iemand die anderen meekrijgt door een grap, gedeelde smart of een stevig inhoudelijk gesprek? Met welke snelheid beweeg je en in welke richting? Ga je naar iets toe of komt iets naar jou toe?

Zeven universele energieën
Energie vormt de basis van ons gedrag. Archetypen kun je zien als personificaties van energieën. Een archetype ‘spiegelt’ vanuit welk perspectief je handelt, voelt, denkt en naar de wereld kijkt. In al hun eenvoud zijn archetypen een rijke basis voor ons trainings- en advieswerk. Ze helpen de achterliggende waarden, behoeften en motieven van vrouwen te verkennen en structureren en hun belevingswereld in kaart te brengen. We baseren ons daarbij op de archetypen van de bekende psychologen en psychiaters Jung en Bolen aangevuld met eigen onderzoek en ervaring.

Het mooie is dat iedere vrouw zich kan herkennen in één of meer van de zeven vrouwelijke archetypen. Door hun herkenbaarheid geven archetypen je de kans op een Aha-ervaring. Intuïtief ga je jezelf en je omgeving beter begrijpen. Het biedt trots en troost om te zien wat je allemaal in je hebt, je talenten, je uitdagingen, je ambities en mogelijkheden.

Zeven vrouwelijke archetypen:
de-speler50

Miss Feelgood – De Speler – Persephone : meisjesachtige vrouw, onschuldig en licht, open en flexibel, dromen en fantasieen, sensitief, ontwapenend, Xenos, H&M, Flow, flavourites.nl, mindstyle: dromerig speels

despeler300

De Speler is onbevangen en ongekunsteld. Open naar en in contact met alles wat leeft. Door haar sensitiviteit pakt ze makkelijk signalen op die anderen over het hoofd zien. Ze groeit en beweegt mee met de dingen die op haar pad komen.

deregelaar50

Loving Ally – De Regelaar – Hera : vrouw achter haar man, liefde, representatief, loyaal, etiquette, Loves beauty, shoppen en rode loper, BeauMonde, Calvin Klein, mindstyle: traditioneel romantisch

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_regelaar

De Regelaar is de uitvoerder die het werk organiseert. Om de taken goed uit te voeren maakt ze gebruik van beschikbare middelen en kennis. Ze is een geweldige ondersteuner voor anderen.

de-strijder50

Brave Sis – De Strijder – Artemis : vrouw met een missie, doelgericht, onafhankelijk, wil om te winnen, groot rechtvaardigheidsgevoel, wereldburger, Apple, Triodos, mindstyle: stoer idealistich

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_strijder

De Strijder strijdt voor wat ze zelf belangrijk vindt in het leven, haar principes of haar missie en houdt vol ondanks eventuele hindernissen of problemen. Ze wil werk doen dat ertoe doet, heeft lef en een grote wilskracht om dingen te realiseren.

de-inspirator50

Passion Diva – De Inspirator – Aphrodite : de muze en de minnares, vrouw met passie, geniet van schoonheid, expressief, afwisseling en intensiteit, vol levenslust, Moët & Chandon, Agent Provocateur, mindstyle: creatief genietend

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_inspirator

De Inspirator is een bron van levenslust en inspiratie. Ze creëert nieuwe ideeën en aanpakken en brengt vernieuwing. Alles wat ze doet, doet ze vol passie. Zo weet ze anderen te motiveren en achter haar aan te krijgen. ‘Follow me’

de-wijze50

Serene Soul – De Wijze Vrouw – Hestia : vrouw met innerlijke rust, intuitie, niet gehecht aan bezit, macht of mensen, dienend, eenvoud, geen haast, aandachtig (mindfullness), KRO, Miss Etam, Natuurmonumenten, mindstyle: bewust zingevend

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_wijze 1

De Wijze biedt rust en ruimte naar zichzelf en naar de ander toe. Ze heeft een sterke verbondenheid met haar kern, haar intuïtie. Iemand die wil ‘helen’ en zich op de achtergrond, dienstbaar en onbaatzuchtig opstelt.

de-verzorger50

Mommy Dear- De Verzorger – Demeter : de oermoeder, helpen en verzorgen, gezelligheid, gul, degelijk, betrouwbaar en geduldig, gezin en buurt, Flair, Ikea, ervaringen delen, empatisch, mindstyle: huiselijk aards

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_verzorger

‘Wat kan ik voor je doen?’ is een vraag die goed bij de Verzorger past. Het gevoel echt iets te kunnen betekenen voor anderen en daardoor onmisbaar te zijn, is essentieel voor haar levenszin. Ze is gesteld op mensen, geeft veel en is een geboren samenwerker.

de-strateeg50

Leading Lady – De Strateeg – Athena :  vrouw met ambitie, houdt van werk, one of the guys, efficiënt, pragmatisch, strategisch en analytisch sterk, goed in netwerken, doet alles weloverwogen, BNR, Audi, mindstyle: ambiteus chique

opmaak spreads FF-bewerkt_DEF_strateeg

De Strateeg zit aan het stuur en houdt controle over het proces. Ze weet wat ze wil en blijft nadenken en vooruit denken. Met haar scherpe verstand wil ze dingen begrijpen en tot de kern komen. De feiten, dat wat logisch is bepaalt haar standpunt.

Zeven ‘levenslessen’
De zeven archetypen zijn een spiegel van 360 graden waarmee je jezelf en je omgeving beter kunt begrijpen. Maar ze zijn meer. Ze staan ook ergens voor. Ze staan voor een levenskracht met een bepaalde sturing en functie, die activiteit en verandering veroorzaken. En dat doen ze niet zomaar een beetje maar stevig, met verve, power en trots. Het zijn zeven ‘leading ladies’ ieder op hun eigen terrein.

Als ‘leading lady’, ieder als bron van een energie kunnen ze ons veel leren over hoe die zeven energiestromen ‘werken’. En dat is bijzonder leerzaam als je die activiteit en verandering wilt veroorzaken waar zij voor staan. Learn from the source. Eigenlijk dragen ze alle zeven een levensles in zich:

Leading Lady – De Strateeg, weloverwogen, aan het stuur
Mommy Dear – De Verzorger, harmonieus, in verbinding
Loving Ally – De Regelaar, gestructureerd, aan de slag
Passion Diva – De Inspirator, in vuur en vlam, creëren
Miss Feelgood – De Speler, open, met de stroom mee
Brave Sis – De Strijder, gedreven, voor goud gaan
Serene Soul – De Wijze, aandachtig, op adem komen

Zo laat de Speler met haar lichtheid ons zien hoe we het beste om kunnen gaan met een wereld die steeds veranderd. Een wereld waar je niet weet hoe je organisatie of functie er morgen uitziet. Waar de regels van het spel gaandeweg worden uitgevonden en improviseren steeds meer ‘mainstream’ is. Zonder haar wil op te leggen benut ze de kracht en potentie van een veranderende wereld. Go with the flow or swimming against it. De Strijder laat zien dat zonder competenties als assertiviteit en daadkracht èn een winnaarsmentaliteit het heel lastig wordt om ‘voor goud te gaan’. Niet alleen topsporters danken hun prestaties aan deze energieke cocktail. Het geldt ook voor gewone stervelingen zoals jij en ik die het beste uit zichzelf willen halen. Zo heeft elk vrouwtype je iets te geven en biedt hun energie je de mogelijkheid om een verandering in je leven te realiseren.

Het Female Factor-model ®  verkent en structureert de achterliggende waarden, behoeften en motieven van vrouwen en brengt hun belevingswereld in kaart aan de hand van zeven archetypische vrouwenrollen.

Het model werkt als een spiegel en laat vrouwen naar zichzelf en elkaar kijken op een laagdrempelige, open en niet bedreigende manier. Het is een hulpmiddel voor bewustwording over het eigen gedrag en verdere ontwikkelmogelijkheden.

Meer lezen over de basis van het Female Factor- model kan HIER

Het Female Factor-model ® brengt de belevingswereld in kaart aan de hand van een aantal belangrijke en onderscheidende kenmerken:

Talenten en uitdagingen:
Haar talenten en uitdagingen zeggen veel over haar persoonlijkheid. Als we zelf iemand omschrijven beginnen we ook vaak bij de meest kenmerkende eigenschappen. Iemand is ‘creatief’, ‘nieuwsgierig’ of ‘ zorgzaam’ en vandaar uit vertel je meer al naar gelang de vraag of situatie. In een werksituatie belicht je hoe ze is als collega en op de tennisbaan vooral wat voor type speler ze is.

Wat zijn haar zeven meest kenmerkende talenten? Wat zijn de sterke punten van dit vrouwtype? Als je weet wat haar talenten zijn, dan weet je ook waar haar uitdagingen liggen. Het kernkwadrant van Daniel Ofman (ook wel Kwadrant van Ofman) biedt per vrouwtype een overzicht van deze talenten (kwaliteiten), valkuilen, uitdagingen en allergieen.

Matrix met segment(en):

Female-Factor-model

Ieder afzonderlijk vrouwtype heeft dus een eigen kernkwadrant met een overzicht van haar talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.
Daarnaast is het mogelijk om de 7 vrouwtypen ten opzichte van elkaar te plaatsen. Daarbij wordt het model gevisualiseerd door twee dimensies die centraal staan in de sociale wetenschap: de sociologische (ego/groep) en de psychologische dimensie (introvert/extravert).
Op deze wijze ontstaat een matrix bestaande uit vier segmenten met verschillende waarden: Harmonie, Vitaliteit, Bescherming en Controle waarop de 7 vrouwtypen zijn uitgezet.

De vier segmenten zijn:

Harmonie: betrokkenheid, spontaniteit, gezinsleven centraal, gezelligheid, eerlijk
Vitaliteit: eigenzinnig, flexibiliteit, zelfbewust, uitdaging, vrijheid, genieten van het leven
Bescherming: geborgenheid, zekerheid, kalm en evenwichtig, routinieus, conservatief en traditioneel
Controle: carrièregericht, materialistisch, exclusiviteit, status, gericht op controle/ directief

Bron: Smartagent

Ze houdt van:
Wie of wat is belangrijk in haar leven? Staat werk op de eerste plaats, haar gezin of gaat ze het liefste de natuur in? Is ze een reiziger of toch meer iemand van een lekker lui vakantie aan het strand? Aan welke domeinen in het leven, denk aan werk, relatie, uitgaan, sporten etc. besteed ze haar tijd?

Werkcultuur:
Plezier op je werk bereik je niet alleen door werk te doen waar je goed in bent maar ook door de sfeer en cultuur van de organisatie. Elk vrouwtype heeft haar favoriete werkcultuur, een cultuur waarin ze zich thuisvoelt en die het beste in haar naar boven haalt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de cultuurtypering van Robert Quinn en Kim Cameron:

Familie: medewerkers staan centraal
Adhocratie: draait om ontwikkeling van nieuwe producten of diensten
Hierarchie: regels en procedures zijn belangrijk
Markt: eindproduct staat centraal

Type leiderschap:
Het type leiderschap bepaalt voor een groot deel in hoeverre anderen (oa medewerkers) zich gerespecteerd voelen en mede verantwoordelijkheid willen dragen, Omdat de maatschappij steeds complexer wordt is diversiteit in type leiders tegenwoordig een belangrijk thema. De ene type leider is meer mensgericht en stelt de persoon centraal, de ander meer taakgericht en wil vooral resultaten halen. Elk vrouwtype is een ander type leider. De Wijze is een dienende leider die luistert en haar medewerkers aanspoort zich te ontwikkelen. De Inspirator is een transformationeel leider, een visionair die anderen inspireert haar te volgen.

Stijl beïnvloeden:
Beinvloeden is een belangrijke vaardigheid als je samenwerkt of samenleeft met anderen. Hoe probeer je anderen te beïnvloeden als de belangen uiteenlopen? Elk vrouwtype heeft haar eigen persoonlijke stijl van beïnvloeden. De Speler ‘ontwapent’ met haar open en speelse benadering waardoor ze echt contact maakt en anderen het leuk vinden om haar te helpen. Een Strateeg daarentegen ‘overtuigt’ anderen op basis van haar deskundigheid en haar uitstraling.

Mindstyle:
Een combinatie van mindset en lifestyle. Het vat in twee woorden haar overheersende emotie en haar manier van leven samen. Zo is de mindstyle van de Verzorger ‘huiselijk aards’ en die van de Strijder ‘stoer idealistisch’.

Consumptiegedrag:
Wat voor type consument is ze? Koopt ze vooral via internet op een moment dat het haar goed uitkomt of gaat er niets boven gezellig de buurt in of een middagje naar de stad? Is ze merktrouw of probeert ze graag wat uit?

Mediagebruik
Een overzicht van haar favoriete media.

Merkvoorkeur
Een overzicht van haar favoriete merken.