Medea – Mieke Bouma

mythe

Het Medeaverhaal betreft een oude mythe waarin een vrouw wraak neemt op haar man door hun beider kinderen te vermoorden. Het is ook een van de eerste theaterteksten van de Griekse tragedieschrijver Euripides (400-406 v.Chr). De tekst stamt uit een periode in de Grieks-klassieke geschiedenis die de overgang markeert van een matriarchale naar een patriarchale samenleving.

Het verhaal in het kort:
Medea is een oosterse prinses, dochter van koning Aeëtes, een priesteres in de tempel van oermoeder Hecate, kleindochter van de zonnegod Helius en ze heeft magische krachten. Ze wordt tot over haar oren verliefd op de ambitieuze jonge Griekse held Jason die het Gulden Vlies komt halen in Colchis. Ze helpt hem en na het veroveren van het vlies vluchten ze samen. Ze trouwen, vestigen zich in Korinthië en krijgen twee zoontjes, maar de liefde tussen de emotionele Medea en de rationele Jason bekoelt al snel en Jason wil haar dumpen. Dit maakt Medea woedend en wanhopig en ze beraamt een plan. Ze neemt wraak op het nieuwe liefje van haar man en doodt hun beider kinderen, waarna ze op een lichtgevende wagen met aan weerszijden draken plaatsneemt en naar het heiligdom van haar grootvader Helios afreist.

De vraag is: waar gaat dit verhaal eigenlijk over? Is dit puur een echtscheidingsdrama of vertelt het meer? Wat is de betekenis van het vermoorden van de kinderen? Waar staat dat symbool voor? Wint de rationaliteit (Jason) het uiteindelijk van de ongecontroleerde emotie (Medea) of trekt zij uiteindelijk aan het langste eind?

In veel van die oude theaterteksten delven vrouwen het onderspit; ze worden verkracht en vermoord. Maar Medea vertrekt en overleeft. Wellicht dat de vrouwelijke kracht – die kan scheppen én vernietigen – al die tijd voortgeleefd heeft en nu om aandacht vraagt. Als we Medea beschouwen als een dochter van moeder Aarde, wat heeft ze ons dan te melden?

Medea door Anthony Frederick Augustus Sandys (geschilderd 1866-68).

Mieke Bouma (docent, storycoach en auteur) is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze gaf les in scenarioschrijven en leidde diverse scriptschrijvers op.

Sinds 2007 helpt ze mensen en organisaties bij het vinden, componeren of vertellen/schrijven van hun verhaal. Dat mondde uit in de oprichting van de Storytelling Academy, waar mensen worden opgeleid tot gecertificeerde Chiefs Storytelling.

Ze houdt ervan mensen te begeleiden bij hun creatieve proces en noemt zichzelf storycoach. Ze is geïnspireerd door het werk van Joseph Campbell (De reis van de held) en de Jungiaans geschoolde auteurs als Carolyn Myss, Jean Houston en Carol Pearson.

“Alle verhalen gaan in de diepte op elkaar lijken; door verhalen uit te wisselen en op te diepen, ontdek je het wonder van de betekenisgeving”

Publicaties:
Haar boeken gaan allemaal over de liefde voor het verhalenvak:

– Storytelling in 12 stappen;
– De held in je eigen verhaal;
– Waarom de heks in de over verdween;
– De 12 oerkarakters van storytelling;
– Het verhaal van je leven – Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail